Regisztáció

Business as Unusual

Pauló Gergő |

A "Business as Usual" kifejezés minden bizonnyal sokak számára ismerősen cseng, és egyre inkább negatív érzéseket keltve. Ha a jelenlegi gazdasági világra szűkítjük az értelmezését, számomra (is) leginkább azokat a "jól bevált" folyamatokat jelöli a kifejezés, amiknek következménye a természeti értékek profitszerzés érdekében történő végletes kifosztása, az emberi értékek figyelmen kívül hagyásából következően a munkaerő kizsákmányolása, és a társadalmi különbségek hihetetlen mértékű megnövekedése. Ezek nagyon súlyos problémák és tendenciák, amik sokakat aggasztanak (köztük engem is), és sokan próbálnak is megoldást találni rájuk.

Fuck the economy

Persze van, aki nem próbál megoldást találni ezekre a problémákra. Vagy azért, mert a jelenlegi gazdasági rendszerben, a "Business as Usual" sodrában olyan mértékű pénzre és hatalomra tett szert, hogy teljesen érzéketlenné vált az általa is előidézett problémákra, talán nem is gondolja ezeket problémának. Viszont ne éljünk abban az illúzióban, hogy ezek a súlyos gondok csupán néhány wall street-i üzletember és pár kőgazdag szaúd-arábiai olajmágnás számlájára írhatók. Majd mindannyian, akik nem próbálunk tudatosan e folyamtok útjába állni, akarva-akaratlanul hozzájárulunk azok működéséhez. Hozzájárulunk, amikor megvesszük a Coca-colát, amikor csak azzal foglalkozunk, hogy minél nagyobb fizetést kapjunk, amikor tankolunk a benzinkútnál, és még sorolhatnám...

De nem a bűntudatkeltés a célom, hanem a megoldáskeresés. Minden azon múlik, hogy a rendszert (a gazdaságot, és mindent, ami ezzel kapcsolatos), milyen alapokra helyezzük. Behódolunk-e a vak profitorientáltság egyéni szempontból csábító, de hamis ígéreteinek, figyelmen kívül hagyva a társadalmi, etikai és környezetvédelmi destrukciót, amit az előidéz, vagy a tisztes megélhetés mellett magasabb elvek és emberi értékek mentén alakítjuk a gazdaságban betöltött szerepünket. Nem szélsőségekről beszélek, tisztában vagyok azzal, hogy mindenki szeretne rendesen megélni, és a jelenlegi rendszer időnként nem sok mozgásteret biztosít számunkra. Viszont abban is biztos vagyok, hogy jóval nagyobb mozgástere van az egyes embernek, mint ahogy azt a legtöbben gondolják. És jól élve ezzel a mozgástérrel, sok kisebb-nagyobb döntés által összességében lehetne egy jó nagyot fordítani azon a kormányon, amely most nem éppen jó irányba vezeti annak a hajónak az orrát, amin az emberiség éppen csücsül.

No more Business as Usual

Szükség van tehát a "Business as Usual" helyett a "Business as Unusual" kialakítására és elterjesztésére. Ez utóbbi alatt minden olyan, a gazdasághoz köthető tevékenységet értek, amelynek legfőbb mozgatórugója nem a profitszerzés, hanem a megélhetés biztosítása mellett bizonyos "magasabb értékek" érvényesítése. Hogy kinek mi a magasabb érték, abba most nem mennék bele, megelégszem itt annyival, hogy mindenki gondoljon olyasmire, ami szerinte igazságosabbá, élhetőbbé, egészségesebbé teszi a világot. Leírok egy saját példát erre a bizonyos "Business as Unusual"-re, hogy az által érhetőbbé váljon, mire gondolok.

Energetika témában meggyőződésem, hogy a decentralizált, megújuló energiaforrásokra épülő energiatermelés környezetvédelmi és társadalmi szempontból rengeteg előnnyel jár a központosított, főleg fosszilis energiahordozókra és atomenergiára épülő hatalmas energiatermelő létesítményekkel szemben. E mellett azt is látom, hogy milyen lassan haladunk az energetikai rendszereink ilyen irányú átalakításával. Egyetértek azzal, aki arra a kérdésre, hogy "Mi a legjobb időpont arra, hogy napelemeket tegyél a házadra?", azt a választ adja, hogy "20 évvel ezelőtt.".

Az emberek egy jelentős részének lenne lehetősége napelemes rendszerbe beruházni, mégsem teszi. Nem teszi, mert azt számolgatja, hogy mennyi idő, mire "visszahozza az árát", és sokallja a 8-10-12 évet, vagy inkább vesz egy autót vagy tesz egy egzotikus utazást a világ másik végére, vagy egyszerűen csak gyűjtögeti a pénzét a bankszámláján. Csupán azon gondolkozni, hogy anyagilag megéri-e nekem napelemet vásárolni, nem több, mint a "Business as Usual"-t erősíteni. Azon gondolkozni, hogy a mellett, hogy a megélhetésemet nem teszem kockára, hogyan lehetne megoldani, hogy megújuló energiát használjak a saját igényeim kielégítésére, már "Business as Unusual"-nak nevezhető. Remélem érződik, hogy elvi szinten mi a különbség a két hozzáállás között. Az előbbi a pénzt számolgatja csupán, az utóbbi pedig a lehetőségeket méri fel, egy értelmes és értékes cél elérése érdekében.

Lényeg a lényeg, nekem is összegyűlt annyi pénzem, hogy a saját elektromos-energia igényemet napelemekkel elégítsem ki. Viszont azon a helyen, ahol éppen lakom, nehezen megoldható egy ilyen rendszer telepítése. Ennek ellenére már rég óta szerettem volna hozzájárulni ahhoz, hogy valahol (még ha nem is az én házam tetején), kiépüljön egy ilyen napelemes rendszer, és ellásson embereket, akár egy családot elektromos árammal.

Napelem

Kerestem hát valakit, aki amúgy gondolkozik ilyesmin, de magától nem, vagy csak jóval később vágna bele. Egy ismerősöm révén kapcsolatba kerültem egy 7-gyerekes családapával, akit foglalkoztat a fenntarthatóság, és lát értéket egy napelemes rendszerbe való beruházásban a villanyszámla lenullázásán túl is. Ő magától egyelőre nem vágott volna bele, mert éppen nem volt elegendő spórolt pénze, hitelt pedig nem akart felvenni. Felkínáltam neki, hogy megfinanszírozom a napelemes rendszerét, ha annak az árát 3-5 év alatt, apránként visszafizeti nekem. Nem akartam 3-5 év után több pénzt látni, mint amennyi adtam. Azért kínáltam fel a lehetőséget, mert szerettem volna elősegíteni, hogy egy 9-tagú család energiaigényét megújuló forrásból fedezzük.

Ez első látásra egy kamatmentes hitelnek tűnik. Praktikusan lehet úgy felfogni, viszont az én szememben ez egy szívesség, aminek a célja, hogy segítsük egymást és egyúttal egy kicsit jobbá tegyük a világot. Most a "Business as Usual" hű katonái biztosan felháborodnak, és azt morogják, hogy hogy lehetek ilyen ostoba, hogy pénzt adok valamiért, ami nem hoz nekem többet, sőt, az infláció által a végén még "rosszabbul" is jövök ki a dologból, és vettem volna inkább államkötvényt, vagy Pepsi részvényt. Az a helyzet, hogy aki így gondolkozik, nem látja a "Business as Usual" romboló hatásait és a "Business as Unusual" értékét. Nem kezdem magyarázni neki. Megelégszem azzal a vélhetőleg népes táborral, aki ezt átlátja, átérzi, és esetleg kedvet kap hasonló módon élni a lehetőségeivel.

A családapa elfogadta az ajánlatomat, idén tavasszal meg is valósult a beruházás, felkerült a tetőre a 11 darab, egyenként 250 wattos panel és a termelés azóta már jóval 2000 kWh fölött jár. A részleteket azóta is rendesen fizeti vissza, amely a megbeszéltek szerint 4 év után kiadja majd a teljes összeget. A másik érték ebben az együttműködésben a bizalom szerepe, ami azt mutatja, hogy nem kell mindenképpen ügyvéd, szerződés, bíróság, adminisztráció-hegyek, hogy valami működjön két ember között és a világban. Jó esetben elég, ha a szavunkat adjuk.

Ha kedvet kaptál egy új gazdaságot építeni, amit én így spontán "Business as Unusual"-nek neveztem el, annak nagyon örülök. Keresd a lehetőséget, és ne foglalkozz azzal, aki a pénzt számolgatva néz bambán, és nem érti, miért csinálod ezt. Én értem, és nem vagyunk egyedül! Aztán majd talán egyszer átbillen a dolog, és a jelenlegi "Business as Unusual"-ből "Business as Usual" lesz :).

*Képek forrásai: I. - radicalpenguin.me II. - media.licdn.com III. - m.cdn.blog.hu

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás

Hozzászólok

A szöveg formázásához markdownt használhatsz.
  • {{kw}}